15 de novembre de 2023

VI Jornada de patologia cutània. Una mirada interseccional a la pell

El passat dijous 9 de novembre la seu de la CAMFiC va acollir la VI Jornada de Patologia Cutània, que aquest any va voler treballar des de la col·laboració i coordinació amb altres grups de treball de la Societat, tot plegat resumit en el lema de la Jornada: VI Jornada de Patologia Cutània a AP:  Una mirada Interseccional a la pell.

L’objectiu era clar: analitzar com els diferents eixos d’iniquitat i determinants socials de salut travessen la dermatologia i els cossos: gènere, edat, racialització, intersexualitat, pobresa, malestar emocional, pressió estètica, medi ambient…

Després de la inauguració oficial que va comptar amb el president de la CAMFiC, el Dr. Antoni Sisó, es va donar pas a la primera taula de debat: Pells invisibles, la pell amb perspectiva de gènere, moderada per la metgessa Alba Martínez  i amb Blanca de Gispert,  Metgessa de família i membre del grup de treball Iniquitats de la  CAMFiC i amb Mer Gómez, de la Fundació INTERSEX.

En aquesta taula, tal com expressen les organitzadores de la Jornada, es va parlar de com “també s'ha mutilat els cossos perquè s'adaptin a la norma. Especialment els cossos femenins i els cossos diversos. Com en el cas dels cossos intersex s'ha realitzat cirurgies innecessàries o qüestionables sense tenir en compte l'autonomia i capacitat de decisió de les pacients per tal que els seus cossos s’adeqüin a la norma marcada pel sistema binari de sexe i gènere”.

Es va fer una breu pausa-cafè per passar als tallers simultanis:

Canvi climàtic i protecció de la pell: fotoprotecció, al·lèrgies... Amb Sònia Martínez, Rosa Senan i Montse Andreu. Metgesses de família i membres del GdT Dermatologia CAMFiC.

La pell a la vellesa (fotoenvelliment, tumors, dermatoscòpia, altres). Mar Ballester, Idaira Damas, Cinta Elvira Estrada i Ester Valle. Metgesses de família i membres del GdT Dermatologia CAMFiC.

 ?Pell i gènere: pressió estètica. Alba Martínez, Francisco Javier Fernández, Marta Vanrell, Marta Arcarons i Xavi Lázaro. Metgesses i metges de família i membres del GdT Dermatologia CAMFiC.

I abans de l’aturada per dinar, es va fer la segona taula de debat. Taula: La pell, un òrgan exposat a les iniquitats. Modera per  Marta Vanrell i amb intervenció sobre: Una pell estigmatitzada, la pell de les persones sense llar i/o amb addiccions, amb Dani Roca, metge de família. La pell i salut planetària: el canvi climàtic, l’escalfament global del planeta, la contaminació...com afecten la pell? D’Andoni Urcelay, Metge família del GdT Salut Planetària CAMFiC, i finalment Autolesions: quan el malestar emocional es projecta a la pell amb David Herrero, Psicòleg de Dar Chabab.

La recta final de la Jornada va acollir tallers simultanis:

 ? Pell fosca: malalties importades i MGF. Carme Saperas, Alba Martínez, Margarida Fontes i Montse Mullol. Metgesses de família i membres del GdT Dermatologia.

 ? La pell a la infantesa. Mireia Serrano, Anna Estapé i Clara Vilavella. Metgesses de família i membres del GdT Dermatologia CAMFiC.

? Què fer i no fer en dermatologia per reduir iniquitats (prevenció quaternària, CAAPS). Zulema Martí, Lorena Díez, Núria Turmo, Àngels Casadlàliga i Anna Escalé. Metgesses de família i membres del GdT Dermatologia CAMFiC.

També hi va haver una estona per presentar comunicacions i pòsters, per finalment, fer l’entrega de premis.  En aquest sentit, el 1r. Premi a la millor comunicació orala Sospita precoç de malignitat en nòdul blau vinós de Marta López, Sara Weichsel, Esteban Luchelli i valorat en 200 euros. El segon premi, amb 150 euros va ser per Souvenir australià de Dhyaanen Pillay, Andrea Maron, Alba Martínez , i el tercer i darrer premi a la millor comunicació oral va ser per Com un motiu de visita secundari esdevé una fascitis nodular amb un import de 100 euros i de Joel Escudero, Mariona Crous, Carme Roca.

Cercador

Cercar