La missió del Grup d´Ètica es concreta en 3 punts:
1. Aportar elements de reflexió sobre aspectes ètics de la nostra pràctica quotidiana, que ens puguin ser útils com a referents, amb la finalitat de promoure un hàbit de reflexió que indueixi canvis per millorar les actituds ètiques.
2. Aportar elements de reflexió sobre aspectes del funcionament habitual de la CAMFiC, per promoure millores en les actituds ètiques del comportament dels òrgans directius, dels grups de treball, de les persones que hi treballen i, en general, de tots els seus membres.
3. Aportar elements de reflexió ètica sobre les actituds i actuacions dels membres de la CAMFiC i dels seus òrgans de govern davant d´actuacions de l´Administració, les organitzacions sanitàries, les organitzacions col·legials o la societat en general.
Objectiu operatiu:
Elaborar anualment 2 o més documents de Reflexions ètiques sobre diferents temes, per a que puguin ser publicats i difosos entres els socis de la CAMFiC i, si s´escau, a nivell més ampli. Aclariments i limitacions
1. El Grup d´Ètica neix creat i nomenat per la Junta Directiva de la CAMFiC. El Grup depèn orgànicament de la Junta Directiva i se sotmet a l´Assemblea de la CAMFiC i als seus Estatuts. Tanmateix, per tal que les reflexions del Grup siguin útils, el Grup d´Ètica treballarà amb una total llibertat, autonomia i independència de criteris, evitant que les seves reflexions estiguin mediatitzades per interessos personals, col·lectius o de la mateixa la CAMFiC.
2. El Grup d´Ètica no té com a finalitat dictar normes deontològiques i, per tant, no entrarà en conflicte amb el Codi Deontològic dels col·legis de metges de Catalunya, que respectarà com a marc normatiu de referència.
3. El Grup d´Ètica no té com a finalitat jutjar l´adequació ètica d´actuacions concretes dels metges de família, ni dels socis, ni de la pròpia la CAMFiC o dels seus grups o òrgans de govern. Per tant, el Grup d´Ètica no acceptarà ni emetrà cap judici sobre possibles denúncies o requeriments que els mateixos socis o altres persones o agents socials li facin arribar; en tot cas les tindrà en compte com a àrees d´interès o opinions al voltant d´un determinat tema sobre el qual el Grup, en el seu dia, pugui reflexionar.
4. Per tal d´assegurar la seva independència, el Grup d´Ètica treballarà promovent, al mateix temps, el rigor i la llibertat d´expressió en el seu sí, així com el respecte a les persones i institucions. Al mateix temps, el grup es dotarà d´uns compromisos ètics que hauran de ser assumits pels seus components.
Procés d´elaboració de les reflexions ètiques:
1. Per iniciativa pròpia, de la Junta de la CAMFiC o dels socis, el Grup d´Ètica triarà un tema de reflexió.
2. El Grup elaborarà un primer document de reflexions (esborrany), basat en el coneixement de la realitat, la bibliografia publicada i els criteris dels mateixos membres del grup. Aquest document s´elaborarà procurant el màxim grau de consens possible entre els membres del grup que, si ho creu convenient, podrà demanar l´opinió de consultors (1) externs relacionats amb el tema en qüestió.
3. L´esborrany serà sotmés a l´apreciació del Grup de Referents (grup estable d´uns 30 membres de la CAMFiC escollits a parts iguals per la Junta i pel mateix grup), que disposaran d´un termini de temps per fer-hi comentaris.
4. Al mateix temps, si el Grup d´Ètica ho creu convenient, demanarà l´opinió d´altres consultors externs sobrel´esborrany.
5. Periòdicament, el Grup d´Ètica donarà informació dels seus treballs a través dels mitjans de comunicació institucionals de la CAMFiC (Butlletinet, Butlletí, pàgina electrònica...), promovent, si s´escau, la participació activa de tots els socis en el procés d´elaboració dels documents.
6. El Grup d´Ètica farà una última elaboració del document (document final) tenint en compte els comentaris realitzats pels referents i, si s´escau, per consultor, socis o grups de socis.
7. El Grup d´Ètica farà arribar el document final a la Junta Directiva per a la seva difusió i publicació. Si cal, el grup adjuntarà al document final recomanacions sobre la millor manera de donar-li difusió (limitada als socis, institucions, premsa, en paper, prèvia consulta a tots els socis, interacció electrònica, etc.).
8. Per tal de dur a terme aquest treball d´elaboració del document, el Grup d´Ètica utilitzarà bàsicament 3 formes d´interrelació entre els seus membres:
- Reunions periòdiques formals de 2-4 hores de durada.
- Trobades d´un o dos dies de durada.
- Circulació d´opinions i esborranys en format electrònic i/o en format paper.
(1) Els consultors ho podran ser en la seva qualitat d´experts o implicats en el tema de què es tracti o en la seva qualitat d´experts en Bioètica. Se´ls demanarà que declarin els seus possibles conflictes d´interessos.
Compromisos ètics dels membres de grup:
Tots els membres del Grup d´Ètica de la la CAMFiC es comprometen a:
1. Respectar les opinions de la resta dels membres del Grup, de persones amb responsabilitat a la la CAMFiC o de la resta de socis.
2. No difondre el contingut dels debats en el sí del Grup d´Ètica, ni les opinions individuals respecte als documents elaborats o en elaboració, ja siguin de membres del Grup, de referents, de consultors o de socis en general.
3. No parlar en nom del grup, ni presentar-s´hi com a membre si no ha estat expressament autoritzat pel propi Grup a fer-ho.
4. Fer les aportacions al Grup d´Ètica amb independència de criteris, rebutjant tota mediatització per interessos personals o col·lectius. En aquest sentit, es comprometen a declarar els conflictes d´interessos als quals poden estar sotmesos en relació amb algun tema en concret o amb la seva pròpia pertinença al Grup d´Ètica. Es comprometen a inhibir-se d´intervenir en un tema concret si consideren que poden patir un conflicte d´interessos o a exposar al conjunt del Grup la situació si tenen dubtes sobre un possible conflicte d´interessos que pogués influir en la independència de les seves opinions.
5. Comunicar al conjunt del grup qualsevol mena de pressió externa que pretengui condicionar la independència de la seva opinió.
6. No acceptar cap tipus de compensació en relació amb la tasca realitzada en el Grup d´Ètica, més enllà de la compensació, per part de la CAMFiC, per les despeses generades.
7. No acceptar compensacions econòmiques, o en espècies, per qualsevol concepte, d´entitats que li puguin produir un conflicte d´interessos respecte de la seva tasca en el Grup d´Ètica.
8. Procurar la millora d´aquests compromisos i acceptar-ne la introducció de nous, un cop aprovats pel Grup d´Ètica.
Referents del Grup:
Carmen Adalid
Lluís Balagué
Isabel Buezo
Eva Comin
Carles Llor
Josep Lluís Llor
Carme Prieto
Jesús Pujol
Aurora Rovira
Montserrat Soler
Pedro J. Subías
Ana Vall-llossera
Rosa Vila
Francesca Zapater
Carme de Castro