27 de març de 2025

Nota de premsa: La immigració és un factor de protecció de la mortalitat prematura en les persones sense llar

Un estudi de la CAMFiC analitza l’impacte de la immigració com a factor protector en la mortalitat prematura de persones en situació de sensellarisme

Un estudi realitzat per la CAMFiC, i on també estan implicades la Universitat de Girona, el Centre d’Acolliment i Serveis Socials la Sopa, l’Institut Català de la Salut, i l’Institut d’Assistència Sanitària, titulat "La Immigració com a Factor Protector de Mortalitat en Persones en Situació de Sensellarisme", analitza la salut i la mortalitat prematura de les persones en situació de sensellarisme (PES). Segons aquest estudi, les PES immigrants mostren una taxa de mortalitat més baixa i una millor salut en comparació amb les PES autòctones.

Entre les troballes més destacades de l'estudi, es va identificar que l’edat, l'addicció a l’alcohol i el fet de ser nascut a Espanya van ser factors significativament associats a una major mortalitat. En canvi, la immigració va emergir com un factor protector. Les persones immigrants en situació de sensellarisme són generalment més joves i presenten millors condicions de salut que les autòctones, fet que contradiu algunes percepcions comunes sobre la salut de les persones immigrades en contextos vulnerables.

Per el metge de família de la CAMFiC, Franc Calvo  “l'objectiu principal de la recerca va ser analitzar l'impacte de la immigració com a factor de protecció en la mortalitat prematura de les persones en situació de sensellarisme, un col·lectiu de màxim risc social i sanitari”.

El disseny de l'estudi va ser observacional, analític, longitudinal i prospectiu, amb un seguiment de quinze anys d'una cohort de 855 persones identificades durant l'any 2006. L'anàlisi es va realitzar en un centre d'atenció primària, amb la col·laboració de serveis socials, així com serveis de salut mental i addiccions. 

Es va recollir informació clínica i sociodemogràfica de les històries clíniques i socials de les persones participants, extraient les dades actualitzades l'any 2022.

Conclusions

L'estudi conclou que la immigració és un factor de protecció en la mortalitat prematura de les persones en situació de sensellarisme. Les PES immigrants no només són més joves, sinó que també gaudeixen d’una millor salut en comparació amb les persones autòctones que es troben en una situació de sensellarisme, la qual cosa podria tenir implicacions importants per a les polítiques de salut pública i intervencions dirigides a aquest col·lectiu. 

Per tot això, el metge de CAMFiC, Franc Calvo, explica que “l’estudi és una aportació fonamental en la comprensió de les dinàmiques socials i sanitàries dins de la població vulnerable, i posa en relleu la importància de tenir en compte les característiques específiques de les persones immigrades en les estratègies de salut pública i de suport social”. 

Finalment, el Dr. Calvo destaca que “altres estudis longitudinals determinen que l’avantatge de salut de les persones migrades en situació de sensellarisme s’extingeix als sis anys d’arribada al país d’origen, per la qual cosa és important aplicar estratègies preventives en matèria de salut i exclusió residencial considerant les diferències entre subpoblacions específiques”.

 

Cercador

Cercar