19 de setembre de 2022

Aliança entre la UOC, el BIST i la CAMFiC per iniciar la formació en el camp de la Medicina de Precisió

El divendres passat es va presentar el curs de Medicina personalitzada i de precisió que organitza la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) junt amb el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), i que compta amb el recolzament de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

En la presentació del curs hi van participar Salvador Macip Maresma, catedràtic dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC; Juan Manuel Fernández Costa, investigadora l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), un dels centres BIST; i Antoni Sisó Almirall, president de la CAMFiC. «Aquesta presentació és un tràiler del curs, que a la vegada voldrà esdevenir una referència pel sector» va comentar Macip, que junt amb Fernández són els responsables del temari.

Aquest curs, que comença a l’octubre, s’adreça a metges de família i altres professionals sanitaris, com personal d’infermeria i professionals de la gestió de la salut pública, però també tots els qui treballen en biologia, farmàcia i l’àmbit general de les ciències de la salut. El principal objectiu del curs és formar als professionals sobre elpresent i el futur de la medicina de precisió, i sobre les seves aplicacions. «Als metges de família ens toca aprendre llenguatges nous; si no ho fem, farem més gran el buit deconeixement entre la medicina de família i les noves teràpies de precisió existents, que ja estan a l’abast de la sanitat pública. I aquest buit de coneixement repercutirà negativament en l’atenció a la persona» va explicar Antoni Sisó.

Es tracta d’un curs innovador, tant pel format de la UOC com pel professorat. El curs s’organitza en una sèrie de sessions asíncrones, és a dir que escapa dels horaris fixos i permet adaptar la formació a la vida dels estudiants, professionals del món sanitari que poden consultar el material del curs en el moment més idoni. Pel que fa als formadors,es compta amb investigadors dedicats a la medicina de precisió, i aquí és on intervé el BIST, aportant aquests científics que treballen en fer possible aquestes tècniques que han d’apropar la medicina de precisió a les consultes de medicina familiar. La col·laboració de la CAMFiC és clau per poder dissenyar un curs alineat amb les necessitats de formació del sector.

Medicina personalitzada i de precisió, quina diferència hi ha?

Els metges de família ja fan medicina personalitzada, com diuen tant Sisó com Fernández. Els metges de família atenen els seus pacients centrant-se en la persona atesa (context,abordatge integral i biopsicosocial), i no centrats en la malaltia. Tanmateix, la medicina de precisió és un concepte diferent al que no estem acostumats, on l’objectiu és proposar tractaments ajustats a cada pacient gràcies a la informació que ens donen la genètica i la genòmica, així com altres “òmiques” i altres tècniques basades en l’anàlisi de la totalitat d’un conjunt (tots els gens quan parlem de genòmica, o totes les proteïnes quanparlem de proteòmica). Aquestes òmiques han de permetre prendre decisions diagnòstiques fiables i tractaments que minimitzaran els efectes adversos (molt comuns per exemple en teràpies oncològiques) i maximitzaran l’eficàcia.

Juan Manuel Fernández va explicar que «s’ha trigat més de 20 anys a seqüenciar el genoma humà, perquè les tècniques que es tenien no permetien desxifrar certes estructures. Avui en dia, però, hem abaratit enormement la seqüenciació del genoma sencer d’una persona.» Fernández va afegir que la tecnologia avança molt ràpid i que no és inversemblant pensar que en pocs anys podrem disposar de sistemes miniaturitzats per poder fer anàlisis de gens, de proteïnes o de microbiota a les pròpies consultes de medicina familiar, o en qualsevol punt d’atenció al pacient. Amb aquest anàlisi, els professionals sanitaris podran ajustar un tractament o un diagnòstic a cada cas concret.

Cercador

Cercar